Koltuk Söküm Projeleri
2918 sayılı Karayolları Trafik kanununa göre 09 kişilik minibüs olan araçlar otomobil olmuştur, bu araçlar araç muayene gelmeden önce araç trafik ve tescil belgerini değiştirmerleri gerekmektedir, 10-17 kişilik araçlarda minibüs olmuştur daha önce 16-17 kişilik otobüs olan araçlarda trafik ve tescil belgelerini minibüs olarak düzelttirmeleri gerekmektedir. Koltuk sayısı 18-19 olan araçlarda ise araç plan proje ile koltuk sökülerek araçlar minibüs sınıfına düşürülmektedir. Minibüs sınıfına düşen araçların Yıllık vergileri ve ve trafik sigortaları çok daha ucuz olmaktadır.. Otobüs ise 18 kişi ve üstü olmuştur.
Panelvan Kamyonet, Minibüs ve Otobüs grubu araçlarda yapılan işlemler araç tadilat projeleri ile olmaktadır. Okul taşıtı araçların okul taşıtından araç plan proje ile çıkarılması durumunda istiab haddinde problem çıkmaktadır, böyle bir durumda araçta koltuk sökülmesi gerekmekte olup araç projesi çizilmesi gerekmektedir.
Panelvan grubu araçlarda renault kango, fiat doblo, ford connect, ford transit, renault master araç gruplarında da koltuk sökme işlemi yapılmaktadır.
Otobüs grubu araçların koltuk sökülerek 14+1 kişilik minibüse araç plan proje ile dönüştürülmesi
5+1 Kişilik Yandan Camlı Çift Sıra Panelvan araçların koltuk sökülerek 2+1 panelvana dönüştürülmesi
Minübüs olarak kullanılan araçların koltuk sökülerek araç plan proje ile yandan camlı tek sıra koltuklu veya yandan camlı iki sıra koltuk, yandan camlı üç sıra kotuklu panelvana tadilatı yapılabilir.
Otobüs olarak trafiğe çıkmış araçlarda da koltuk sökme işlemi uygulanmaktadır, 18 veya 19 kişilik küçük otobüs olarak tescil edilmiş araçlara koltuk sökülmesiyle 14+1 kişilik minübüse araç proje tadilatı ile dönüştürülebilir..
Koltuk Sökme Projesi İçin Gerekli Evraklar
1- Aracın Trafik Tescil Belgesi
2- Aracın Koltuk Söküm İşcilik Faturası
3- Aracın Koltuk Yerleşim Planı
OKUL TAŞITI YÖNETMELİĞİNE GÖRE
OKUL TAŞITI ARAÇLARDA ARANAN ŞARTLAR
1- Görüntülü kamera sistemi olmalıdır, kameralar öntarafı, arka tarafı ve sağ yan tarafları göstermelidir. Kullanılan kameralar ce belgeli olmalıdır..
2- Arkada yuvarlak 30 cmgenişiliğinde ve dur yazısını yüksekliği 150 mm olmalıdır. Kapı açıldığında dur yazısı yanmalıdır.
3- Okul taşıtı araçlarda öğrencilerin yetişeceği tüm camlar kilitli olmalıdır.
4- Okul Taşıtı servis araçlarında her öğrenci için enaz bir emniyet kemeri bulundurulmalıdr, emniyet kemeri tip onaylı ve enaz iki noktalı otomatik olmalıdır.
5- Okul Taşıtına dönüştürülen araçların arka kısmına “OKUL TAŞITI” yazısı yapıştırılmalıdır. Bu yazı uygun renk ve ebatta olmalıdır. Okul taşıtı yazısı boyutları Minibüs araçlarda yükseklik 832 mm genişlik 1040 mm olmalıdır, Otobüslerde ise yükseklik 1000 mm genişlkik 1250 mm olmalıdır.
6- Okul taşıtı araçlarda taşınan her çocuk 50 kg olarak hesaplanmalıdır, Normal şahıslarda 71 kg olarak hesaplanmalı ve aracın içinde kaç ögrenci ve kişi sayısı ayrı ayrı belirtilmelidir.
7- Araçlarda geri vites lambaları ile birlikte çalışacak sesli ikaz sistemi bulundurulmalıdır. (geri vites düdüğü)
8- Acil çıkış noktaları floresan malzeme ile işaretli olmalıdır.
9- Okul servis araçlarının kapıları şöför tarafından açılıp kapatılmalıdır, kapılarda aynı zamanda kapı sensörü olmalıdır, acil durumlarda kapı dışarıdan da açılmalıdır.
1- Okul servis araçları, MARTOY hükümlerinin yanı sıra 28/8/2007 tarihli ve 26627 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğine ve aşağıda açıklanan teknik hususlara uyacak biçimde imal/tadil edilir.
2- M kategorisi araçlarda, M1 kategorisi hariç olmak üzere, belirtilen muafiyet ve diğer hususlar dikkate alınarak 2001/85/AT Yönetmeliği şartlarını sağlayan araçlar okul servis aracı olarak imal/tadil edilir. Okul servis araçlarının M2 veya M3 kategorisi olması durumunda, ancak Sınıf B, Sınıf III ve ayakta yolcu taşınmaması şartıyla Sınıf II olmasına müsaade edilir.
3- M1 kategorisi araçta en fazla sürücü hariç 8 kişi taşınabilir ve çocuklar için Ek XII madde 4.2 ve madde 4.8’de belirtilen hükümler uygulanmaz. M1 kategorisi araçların güç kumandalı kapılarında 2001/85/AT Yönetmeliğinin Ek I’inin Madde 7.6.5 şartları ile ayrıca, aşağıdaki diğer şartlar da aranır.
4- Okul servis araçlarında aranan ilave şartlar:
4.1- Koltuk, koltuk bağlantıları ve emniyet kemerleri bakımından araçlar Ek VII 1.15, 1.19 ve 1.31 hükümlerine uygun olmalıdır. Öğrenciler boyları ve ağırlıklarına uygun emniyet kemerleri (ayarlı) veya diğer bağlantı sistemleri ile bağlanmalıdır.
4.2- Okul araçlarında taşınan çocuklar için ağırlık (el bagajı dâhil) 50 Kg alınabilir. Bu durumda, araçlar için ayrıca normal yolcu sayısı hesaplanır ve 2001/85/AT Yönetmeliğine uygun şekilde hem normal yolcu adedi, hem de öğrenci adedi etiketlendirilerek araç içersinde gösterilir.
4.3- Servis kapısı şoför tarafından kumanda edilmelidir. Çocukların yetkisiz kullanımını önlemek için acil kumandalar korunmalıdır.
4.4- Dörtlü ikaz sistemi bulunmalı ve yolcu iniş binişlerinde çalıştırılmalıdır. Bu amaçla devre dışı bırakılabilir otomatik bir sistem kullanılabilir.
4.5- Her öğrenci için bir oturma yeri bulunmalıdır.
4.6- (Değişik:RG-26/6/2012-28335) Eğer doğrudan görmek yeterli değilse, kapılardan iniş ve binişi hem içeriden hem de dışarıdan gösterecek optik cihazlar bulunmalıdır. İmalatçının belirttiği oturma pozisyonundaki sürücü tarafından aracın iç ve dış alanı gözlenebilmelidir. Bu şart, aşağıdaki (a) ve (b) bentlerinin her ikisinin birden karşılanması durumunda yerine getirilmiş sayılır ve uygunluğu yetkili teknik servisler tarafından bir rapor ile tevsik edilir.
a) ECE R46 teknik düzenlemesine uygun görüş alanları hariç, aracın en arkasındaki alan görüş sistemleri ve sesli ikaz teçhizatı (Şekil 1 ve Şekil 2’deki duruma benzer) ile izlenebilmelidir.
b) Aracın ön tarafında sürücünün bulunduğu seviyenin altında kalan alanları görüş sistemleri veya sesli ikaz teçhizatı (Şekil 1 ve Şekil 2’deki duruma benzer) ile izlenebilmelidir.
c) Kapı çerçevesi, tavan direkleri, destekler vb. gibi aracın yapısıyla ilgili unsurlardan doğan görüş engelleri dikkate alınmaz.
22/02/2011 Tamimine göre1. Okul Servis Aracı Tadilatı2. Proje raporu3. Münferit Araç Uygunluk Belgesi (AİTM Ek V/A3)4. Araca ait, tescile esas belge veya tescil belgesinin aslı yada bu belgelerin noter tasdikli sureti. (Sıfır araçlarda orijinal uygunluk belgesi görülecek)5. Proje hesap özetleri (A,B,C formları)6. M1 kategorisi araçların güç kumandalı kapılarında 2001/85/AT Yönetmeliğinin Ek I‟inin Madde 7.6.5 şartları aranır.7. Koltuk, koltuk bağlantıları ve emniyet kemerleri bakımından araçlar Ek VII 1.15, 1.19 ve 1.31 hükümlerine uygun olmalıdır. Öğrenciler boyları ve ağırlıklarına uygun emniyet kemerleri (ayarlı) veya diğer bağlantı sistemleri ile bağlanmalıdır.8. Koltuk mukavemeti (74/408/AT) Tadilattan etkilendi mi? Hayır ( ) Evet ( )9. Emniyet kemeri bağlantıları (76/115/AT) Tadilattan etkilendi mi? Hayır ( ) Evet ( )10. Emniyet kemerleri (77/541/AT) Tadilattan etkilendi mi? Hayır ( ) Evet ( )11. Okul araçlarında taşınan çocuklar için ağırlık (el bagajı dâhil) 50 Kg alınabilir. Bu durumda, araçlar için ayrıca normal yolcu sayısı hesaplanır ve 2001/85/AT Yönetmeliğine uygun şekilde, hem normal yolcu adedi, hem de öğrenci adedi etiketlendirilerek araç içerisinde gösterilir.12. Ek XII madde 4.6‟ya uygunluğu yetkili teknik servisler tarafından bir rapor ile tevsik edilmelidir.13. Motorlu araçların Dolaylı görüş cihazları (2005/27/AT ile değişik 2003/97/AT)14. Araçta geri vites lambaları ile birlikte çalışacak sesli ikaz sistemi bulunmalıdır. Sonradan takılan cihazlar Radyo Parazitleri (elektromanyetik uyumluluk) 72/245/AT son seviyesi veya ECE-R10 son seviyesine uygun olduğu teknik servis raporu ile tevsik edilmeli veya 24.10.2007 tarih ve 26680 sayılı Resmî Gazete‟de yayımlanan Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği (2004/108/AT)‟ne göre CE işareti taşımalıdır.15. Acil çıkışlar flüoresan malzeme ile işaret edilmelidir.16. Yük dağılım ve koltuk yerleşimi17. Temel Araç Üreticisi Uygunluk Belgesi18. Tadilatçı Firma Yetkilisi İmza Sirküleri19. Mühendis Yetki Belgesi20. Mühendis SMM Belgesi21. Mühendis İmza Sirküleri22. Ücret Dekontu23. NOTLAR:a) Tadilattan dolayı tip onayı düşen sistemler için bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek VII‟deki ilgili maddelerdebelirtilen şartlar aranır.b) M kategorisi araçlarda, M1 kategorisi hariç olmak üzere, belirtilen muafiyet ve diğer hususlar dikkatealınarak 2001/85/AT Yönetmeliği şartlarını sağlayan araçlar okul servis aracı olarak imal/tadil edilir.c) 13.02.2009 tarihinden önce imal edilmiş M2 ve M3 kategorisi Sınıf B, Sınıf III ve ayakta yolcu taşınmayan Sınıf II araçlar ve 74/408/AT, 76/115/AT, 77/541/AT ve 2001/85/AT yönetmeliğine göre Tip Onayları mevcut 13.02.2010 tarihinden sonra imal edilmiş, M2 ve M3 kategorisi Sınıf B, Sınıf III ve ayakta yolcu taşınmayan Sınıf II araçlar okul taşıtı yapılır.————————4.16. Okul servis aracı tadilatı4.16.1. Okul servis araçları ile ilgili hususlar bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek XII‟de verilmiştir. Bu araçların tadilatı anılan ekin hükümlerine göre yapılır.
4.16.2. Tadilattan dolayı tip onayı düşen sistemler için bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek VII‟deki ilgili maddelerde belirtilen şartlar aranır.
4.16.3. Tadilatın Araç Tip Onayı belgesinde verilen bilgileri değiştirmesi durumunda ilgili maddenin kapsadığı sistem onayı için tekrar onay alınmalı veya tadilat sonrası ortaya çıkan ürünün ilgili sistem yönetmeliğini karşıladığı teknik servis raporuyla tevsik edilmelidir. Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları hususunda yürürlükte olan Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinde belirtilen araç yaşı sınırlaması aranır. Taşıtların yaşı fabrikasından imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınarak hesaplanır.(Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinin Madde 4 (f) bendi)4.16.4. 13.02.2009 tarihinden önce imal edilmiş M2 ve M3 kategorisi Sınıf B, Sınıf III ve ayakta yolcu taşınmayan Sınıf II araçlar ve 74/408/AT, 76/115/AT, 77/541/AT ve 2001/85/AT yönetmeliğine göre Tip Onayları mevcut 13.02.2009 tarihinden sonra imal edilmiş, M2 ve M3 kategorisi Sınıf B, Sınıf III ve ayakta yolcu taşınmayan Sınıf II araçlar için yönetmeliğin Ek XII‟sinin hükümlerinin uygunluğu, araçlar üzerinde Enstitü kadrolu personeli olan araç proje uzman veya uzmanları tarafından ekteki(Ek-4) teknik muayene formu kullanılarak aranır. Her bir araç için Araç Tip Onay Müdürlüğü‟nün AİTM Uygunluk Rapor Ücretinin yarısı alınır.Tescil edilmiş veya edilmemiş N kategorisi araçların okul taşıtına tadilatında:a) Okul Taşıtları Yönetmeliği Şartlarıb) ABS Fren,c) Ek VII-1.15, 1.19 ve 1.31 ve 2001/85/AT şartları,d) AĠTM Yönetmeliği ilgili diğer maddeleri aranacaktır.Okul Taşıtından M2-M3 Kategorisine Dönüştürülen Araçlarda:– Ek VII-Madde 1.50‟ nin Kararlılık ve Devrilme Dayanımı Hususları Hariç Diğer ġartlarıAranacaktır.– N kategorisinden okul taşıtına dönüştürülen araçlar ancak N kategorisine dönüştürülebilir.13/02/2009 tarihinden sonra Okul taşıtı olarak üretilen araçların M2-M3 kategorisi araçlaradönüştürülmesinde 2001/85/AT Yönetmeliği şartları aranacaktır ve bu şartları sağladığıteknik servis tarafından tevsik edilecektir.
OKUL SERVİS ARAÇLARI İLE İLGİLİ HÜKÜMLER
1- Okul servis araçları, MARTOY hükümlerinin yanı sıra 28/8/2007 tarihli ve 26627 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğine ve aşağıda açıklanan teknik hususlara uyacak biçimde imal/tadil edilir.
2- M kategorisi araçlarda, M1 kategorisi hariç olmak üzere, belirtilen muafiyet ve diğer hususlar dikkate alınarak 2001/85/AT Yönetmeliği şartlarını sağlayan araçlar okul servis aracı olarak imal/tadil edilir. Okul servis araçlarının M2 veya M3 kategorisi olması durumunda, ancak Sınıf B, Sınıf III ve ayakta yolcu taşınmaması şartıyla Sınıf II olmasına müsaade edilir.
3- M1 kategorisi araçta en fazla sürücü hariç 8 kişi taşınabilir ve çocuklar için Ek XII madde 4.2 ve madde 4.8’de belirtilen hükümler uygulanmaz. M1 kategorisi araçların güç kumandalı kapılarında 2001/85/AT Yönetmeliğinin Ek I’inin Madde 7.6.5 şartları ile ayrıca, aşağıdaki diğer şartlar da aranır.
4- Okul servis araçlarında aranan ilave şartlar:
4.1- Koltuk, koltuk bağlantıları ve emniyet kemerleri bakımından araçlar Ek VII 1.15, 1.19 ve 1.31 hükümlerine uygun olmalıdır. Öğrenciler boyları ve ağırlıklarına uygun emniyet kemerleri (ayarlı) veya diğer bağlantı sistemleri ile bağlanmalıdır.
4.2- Okul araçlarında taşınan çocuklar için ağırlık (el bagajı dâhil) 50 Kg alınabilir. Bu durumda, araçlar için ayrıca normal yolcu sayısı hesaplanır ve 2001/85/AT Yönetmeliğine uygun şekilde hem normal yolcu adedi, hem de öğrenci adedi etiketlendirilerek araç içersinde gösterilir.
4.3- Servis kapısı şoför tarafından kumanda edilmelidir. Çocukların yetkisiz kullanımını önlemek için acil kumandalar korunmalıdır.
4.4- Dörtlü ikaz sistemi bulunmalı ve yolcu iniş binişlerinde çalıştırılmalıdır. Bu amaçla devre dışı bırakılabilir otomatik bir sistem kullanılabilir.
4.5- Her öğrenci için bir oturma yeri bulunmalıdır.
4.6- (Değişik:RG-26/6/2012-28335) Eğer doğrudan görmek yeterli değilse, kapılardan iniş ve binişi hem içeriden hem de dışarıdan gösterecek optik cihazlar bulunmalıdır. İmalatçının belirttiği oturma pozisyonundaki sürücü tarafından aracın iç ve dış alanı gözlenebilmelidir. Bu şart, aşağıdaki (a) ve (b) bentlerinin her ikisinin birden karşılanması durumunda yerine getirilmiş sayılır ve uygunluğu yetkili teknik servisler tarafından bir rapor ile tevsik edilir.
a) ECE R46 teknik düzenlemesine uygun görüş alanları hariç, aracın en arkasındaki alan görüş sistemleri ve sesli ikaz teçhizatı (Şekil 1 ve Şekil 2’deki duruma benzer) ile izlenebilmelidir.
b) Aracın ön tarafında sürücünün bulunduğu seviyenin altında kalan alanları görüş sistemleri veya sesli ikaz teçhizatı (Şekil 1 ve Şekil 2’deki duruma benzer) ile izlenebilmelidir.
c) Kapı çerçevesi, tavan direkleri, destekler vb. gibi aracın yapısıyla ilgili unsurlardan doğan görüş engelleri dikkate alınmaz.
Frigorifik Kasa( İzolasyonlu kasa, soğutucu montajı) Araç Tadilat Projesi
Frıgorifik Kasa( İzolasyonlu kasa, soğutucu montajı) Araç Tadilat Projesi
Araç içi soğutucularının E belgesi olması zorunluluğu bulunmaktadır.
Aracın ölçüleri tarafımızca alınır
Araç tescil belgesi ( ruhsat ) veya sıfır araçlar için uygunluk belgesinin ibrazı sonrasında projelerinin 2 gün içerisinde TSE onaylı olarak teslim edilir
Engelli Araç Tadilat Projesi
Engellli Araç Projesi İçin İstenilen Evraklar
1- Heyet Raporu
2- Sürücü Belgesi
3- Geçici Satış Belgesi
Hareket Engelli Yolcuların Aracı giriş-çıkışlarını Kolaylaştıran Teknik Donanımla İlgili Şartlar
2001/85/AT Direktifi “EK VII”
Hareket Engelli Yolcuların Aracı giriş-çıkışlarını Kolaylaştıran Teknik Donanımla İlgili Şartlar.
1) GENEL
Bu Ek,hareket engelli yolcular ile tekerlekli sandalye kullanıcılarının kolayca giriş-çıkışlarını sağlayacak şekilde tasarımlanan bir araca uygulanacak olan hükümleri kapsar.
2) KAPSAM
Bu şartlar hareket engelli yolcuların kolay giriş-çıkışlarına müsaade eden araçlara uygulanır.
3) ŞARTLAR
3.1 Basamaklar;
En az bir adet servis kapısında birinci basamağın yerden yüksekliği, Sınıf I ve Sınıf A araçlarda 250 mm’yi, Sınıf II, Sınıf III ve Sınıf B araçlarda 320 mm’yi aşmamalıdır. Sınıf I ve Sınıf A araçlar için alternatif olarak, biri giriş ve biri çıkış olmak üzere, iki kapı açıklığında, birinci basamağın yerden yüksekliği 270 mm’yi aşmamalıdır.
Karoseri alçaltma/yükseltme sistemi veya geri çekilebilir basamak kullanılabilir.
Yukarıda bahsedilen kapıda (kapılarda) yerden birinci basamaklar dışındaki, geçiş alanlarında ve geçit koridorundaki basamakların yüksekliği Sınıf I ve Sınıf A araçlarda 200 mm’yi, Sınıf II, Sınıf III ve Sınıf B araçlarda 250 mm’yi aşmamalıdır.
3.2 Hareket Engelli Yolcular İçin Öncelikli Koltuklar ve Boşluklar;
3.2.1 Engelli yolcular için öncelikli koltuk olarak tasarımlanmış tahsis edilen, öne veya arkaya bakan yeterli sayıdaki koltuk, iniş ve binişler içinuygun olan servis kapısına (kapılarına) yakın bir konuma yerleştirilmelidir. Öncelikli koltukların asgarî sayısı, Sınıf I araçlarda dört, Sınıf II ve Sınıf IIIaraçlarda iki ve Sınıf A ve Sınıf B araçlarda ise bir olmalıdır. Kullanılmadığı zaman katlanabilen bir koltuk bir öncelikli koltuk olarak tasarımlanmamalıdır. Ek I madde 7.7.8.5.2, bu şarta uyan araçlara uygulanmamalıdır.
3.2.2 Öncelikli koltukların en az bir adedinin altında veya bitişiğinde, rehber köpek için yeterli boşluk bulunmalıdır.
3.2.3 Oturma konumu ile geçit koridoru arasındaki koltuklara kolçak konulmalı ve bu kolçaklar, koltuğa serbest geçiş sağlayacak şekilde kolaycahareket edebilmelidir. Engelli yolcuların kolayca tutunabilmelerine imkân sağlayacak şekilde, öncelikli koltukların bitişiğine tutamak veya el tutamakraylar takılmalıdır.
3.2.4 Öncelikli koltuk minderinin asgarî genişliği, oturma konumunun ortasından geçen düşey düzlemden ölçüldüğünde, her iki yanda 220 mm veyabitişik koltuklarda (örneğin, ikili koltuk) her oturma konumunun her iki yanında 220 mm olmalıdır.
3.2.5 Sıkıştırılmamış koltuk minderinin tabana göre yüksekliği, tabandan minderin ön üst yüzeyine teğet yatay düzleme ölçüldüğünde 400 mm ile 500 mm arasında olmalıdır.
3.2.6 Öncelikli oturma konumlarının ayak boşluğu, koltuk minderinin ön kenarından geçen düşey düzlemden ileriye doğru uzanmalıdır. Ayakboşluğunun eğimi hiçbir yönde % 8’i aşmamalıdır.
3.2.7 Sıkıştırılmamış koltuk minderinin en üst noktasından ölçüldüğünde, her öncelikli oturma konumunun serbestyüksekliği Sınıf I ve Sınıf Aaraçlarda 1300 mm ve Sınıf II araçlarda 900 mm’den az olmamalıdır. Bu serbest yükseklik, koltuğun bütünü ile koltuğa ait ayak boşluğunundüşey izdüşümü üzerinde bulunmalıdır. Minderin önünde 230 mm’lik asgarî serbest düşey boşluk bulunması kaydı ile, koltuk sırtlığının veya diğernesnelerin bu boşluğa girinti yapmasına müsaade edilmelidir. Öncelikli koltuğun 1,2 m’yi aşan yükseklikteki bir bölmeye (ayırma duvarı) bakacakşekilde konumlandırıldığı durumda, bu boşluk 300 mm olmalıdır.
3.3 İletişim Cihazları;
3.3.1 İletişim cihazları, herhangi bir öncelikli koltuğun bitişiğine, tekerlekli sandalye alanı içine yerleştirilmeli ve tabandan 700 mm ile 1200 mmarasındaki bir yükseklikte bulunmalıdır.
3.3.2 Alçak taban alanındaki koltuk bulunmayan yerlerde, iletişim cihazları 800 mm ile 1500 mm arasındaki bir yükseklikte olmalıdır.
3.3.3 Bütün iç iletişim cihazlarının kumandaları, avuç ile çalıştırılabilmeli ve zıt renkte(renklerde) ve tonda olmalıdır.
3.3.4 Araçta rampa veya asansör varsa, aracın dışına, kapılara bitişik ve yerden yüksekliği 1300 mm’yi aşmayacak şekilde sürücü ile iletişimvasıtası konulmalıdır.
3.4 Resimli Gösterimler (Piktogramlar);
3.4.1 Tekerlekli sandalye alanı ve/veya öncelikli koltuk takılı araçlara, dışarıdan görülecek şekilde, aracın hem ön yan kenarına, hem de ilgiliservis kapısına (kapılarına) bitişik Ek III, Şekil 23’a’ya uygun resimli gösterimler bulunmalıdır. Uygun resimli gösterimler, aracın iç kısmına, tekerleklisandalye alanı veya öncelikli koltuğun bitişiğine konulmalıdır.
3.5 Taban Eğimi;
Geçit koridorunun, öncelikli koltuk veya tekerlekli sandalye alanı ile en az bir giriş ve çıkış veya birleştirilmiş giriş ve çıkış arasındaki geçiş alanının veya taban alanının eğimi % 8’i aşmamalıdır. Bu tür eğimli alanlar kaymaz yüzeye sahip olmalıdır.
3.6 Tekerlekli Sandalyenin Yeri İle İlgili Şartlar;
3.6.1 Yolcu bölümünde her tekerlekli sandalye kullanıcısı için sağlanan en az 750 mm genişliğinde ve 1300 mm uzunluğunda özel alanbulunmalıdır. Özel alanın boylamasına düzlemi, aracın boylamasına düzlemine paralel olmalı ve bu alanın zemini kaymaz olmalıdır. Tekerleklisandalye alanı, sandalye öne bakacak şekilde tasarımlanmışsa, Ek III, Şekil 22’deki serbest boşluk sağlanması kaydı ile, öndeki koltuk sırtlığınınüst kısmı bu boşluğa girinti yapabilir.
3.6.2 Tekerlekli sandalye kullanıcılarının geçebilecekleri, en az bir adet kapı geçişi bulunmalıdır. Sınıf I araçlarda tekerlekli sandalyeleringeçebilecekleri kapılardan en az biri servis kapısı olmalıdır. Tekerlekli sandalye geçiş kapısında, bu Ekin madde 3.11.2‘sinin hükümlerine uyan(karoseri alçaltma/yükseltme sistemi), tekerlekli sandalyenin araça yüklenmesini kolaylaştıran düzenekler bulunmalı; tekerlekli sandalye geçişkapısı, bu ekin madde 3.11.3 (asansör) veya madde 3.11.4’ün (rampa) şartlarına uygun olmalıdır.
3.6.3 Servis kapısı olmayan tekerlekli sandalye geçiş kapısı en az 1400 mm yüksekliğe sahip olmalıdır. Tekerlekli sandalyenin araca girişinisağlayan bütün kapıların genişliği asgarî 900 mm olmalıdır. Ölçme el tutamaklarının seviyesinde yapıldığında bu genişlik, 100 mm kadarazaltılabilir.
3.6.4 Boyutları Ek III, Şekil 21’de gösterilen referans tekerlekli sandalye ile aracın dışından kapılarından en az birisini kullanarak, tekerleklisandalye özel alanına/alanlarına ulaşım mümkün olmalıdır.
3.7 Tekerlekli Sandalye Boşluğundaki Koltuklar;
3.7.1 Tekerlekli sandalye boşluğunda katlanabilir koltuklar bulunabilir. Ancak, bu koltuklar katlandıkları ve kullanılmadıkları zaman, tekerleklisandalye boşluğuna girinti yapmamalıdır.
3.7.2 Sürücü veya yardımcı personel tarafından kolaylıkla sökülebilmek kaydıyla, tekerlekli sandalye boşluğuna sökülebilir koltuklar takılabilir.
3.7.3 Herhangi bir koltuğun ayak boşluğu veya katlanabilir koltuğun bir kısmı, kullanım konumunda iken tekerlekli sandalyeboşluğuna girinti yapıyorsa, bu koltuklar üzerinde veya bitişiğinde, aşağıdaki uyarı bulunmalıdır:
“Bu Alanı, Lütfen Tekerlekli Sandalye Kullanıcısına Terk Ediniz.”
3.8. Tekerlekli sandalyenin sabitlenmesi;
3.8.1 Tekerlekli sandalye bağlama sistemi. Bu Ekin madde 3.8.1.1’den madde 3.8.1.2.3’e kadar olan maddelerde bulunan şartlara alternatif olarak,tekerlekli sandalye bağlama sistemine madde 3.8.2’den madde 3.8.2.11’e kadar maddelerdeki şartlar da uygulanabilir.
3.8.1.1 Araçta bulunanlar için herhangi bir çeşit bağlama sisteminin takılmasının gerekli olmadığı yolcu koltuklarının bulunduğu bir araçta, tekerleklisandalyenin sabitlenmesini garanti etmek amacıyla, tekerlekli sandalye boşluğuna bir bağlama sistemi takılmalıdır.
Aşağıdaki şartlara uygun olarak, bir statik deney yapılmalıdır:
(a) Her tekerlekli sandalye başına, tekerlekli sandalye üzerindeki bağlama sistemine 250 daN ± 20 daN kuvvet uygulanmalıdır.
(b) Tekerlekli sandalye bağlama sistemi aracın tabanına monte edilmemişse, bu kuvvet aracın yatay düzleminde ve aracın önüne doğru uygulanmalıdır.Tekerlekli sandalye bağlama sistemi tabana monte edilmişse, bu kuvvet yatay düzlem ile 45o ± 10o’lik bir açı yapacak şekilde aracın önüne doğruuygulanmalıdır.
(c) Kuvvet en az 1,5 saniye uygulanmalıdır.
(d) Bağlama sistemi deneye dayanıklı olmalıdır. Belirli bir süre boyunca gerekli kuvvete dayanıyorsa, bağlama sisteminin kısmen kopması veyakırılmasını içeren kalıcı şekil bozuklukları hata olarak değerlendirilmemelidir. Uygulanabildiğinde, tekerlekli sandalyenin araçtan ayrılmasını sağlayankilit tertibatı çekme kuvvetinin kaldırılmasından sonra el ile çalıştırılabilir olmalıdır.
3.8.1.2 Yolcu koltuklarının bağlama sistemi gerektirdiği durumlarda, her tekerlekli sandalye boşluğu, tekerlekli sandalyeyi ve kullanıcısınıbağlayabilen bir bağlama sistemi ile donatılmalıdır.Bu bağlama sistemi ve parçaları, yolcu koltukları ve bunların bağlama sistemlerinin gerektirdiğineeş değer bir kuvvete dayanabilecek şekilde tasarımlanmalıdır.
Aşağıdaki şartlara uygun olarak, bir statik deney yapılmalıdır:
(a) Burada bahsedilen kuvvetler, bağlama sistemi üzerine, öne ve arkaya doğru ayrı ayrı uygulanmalıdır.
(b) Bu kuvvet en az 0,2 saniye uygulanmalıdır.
(c) Bağlama sistemi deneye dayanabilmelidir.
(d) Bağlama sistemi deneye dayanıklı olmalıdır. Belirli bir süre boyunca gerekli kuvvete dayanıyorsa, bağlama sisteminin kısmen kopması veya kırılmasını içeren kalıcı deformasyonlar hata olarak değerlendirilmemelidir. Uygulanabildiğinde, tekerlekli sandalyenin araçtan ayrılmasını sağlayan kilit tertibatı çekme kuvvetinin kaldırılmasından sonra el ile çalıştırılabilir olmalıdır.
3.8.1.2.1 Tekerlekli sandalye ve tekerlekli sandalye kullanıcısı bağlama sisteminin ayrı olmasıdurumunda öne doğru;
3.8.1.2.1.1 M2 kategorisi için:
(a) Bir karın altı kemerinde 1110 daN ± 20 daN. Bağlama sistemi aracın tabanına monte edilmemişse, bu kuvvet aracın yatay düzleminde ve önünedoğru, tekerlekli sandalye kullanıcısı bağlama sistemine uygulanmalıdır. Bağlama sistemi tabana monte edilmişse, bu kuvvet yatay düzlem ile 45o ±10o’lik bir açıda aracın önüne doğru uygulanmalıdır.
(b) Üç noktalı kemerde, kemerin karın bölgesi üzerindeki kısmı üzerine, aracın yatay düzleminde öne doğru 675 daN ± 20 daN ve kemerin üst gövdeyedenk gelen kısmı üzerine, aracın yatay düzleminde öne doğru 675 daN ± 20 daN,
(c) Tekerlekli sandalye bağlama sistemi üzerine, aracın yatay düzlemi ile 45o ± 10o’lik bir açıda öne doğru 1715 daN ± 20 daN,
(d) Kuvvetler aynı anda uygulanmalıdır.
3.8.1.2.1.2 M3 kategorisi için:
(a) Bir karın altı kemerinde 740 daN ± 20 daN. Bağlama sistemi aracın tabanına monte edilmemişse, bu kuvvet aracın yatay düzleminde ve önüne doğru,tekerlekli sandalye kullanıcısı bağlama sistemine uygulanmalıdır.Bağlama sistemi tabana monte edilmişse bu kuvvet, yatay düzlem ile 45o ± 10o’likbir açıda aracın önüne doğru,
(b) Üç noktalı kemerde, kemerin karın bölgesi üzerindeki kısmı üzerine, aracın yatay düzleminde öne doğru 450 daN ± 20 daN ve kemerin üst gövdeyedenk gelen kısmı üzerine, aracın yatay düzleminde öne doğru 450 daN ± 20 daN,
(c) Tekerlekli sandalye bağlama sistemi üzerine, aracın yatay düzlemi ile 45o ± 10o’lik bir açıda öne doğru 1130 daN ± 20 daN,
(d) Kuvvetler aynı anda uygulanmalıdır.
3.8.1.2.2 Tekerlekli sandalye ve tekerlekli sandalye kullanıcısı bağlama sisteminin birleşik olması durumunda öne doğru.
3.8.1.2.2.1 M2 kategorisi için:
(a) Karın altı kemeri durumunda tekerlekli sandalye kullanıcısı bağlama sistemi üzerine, aracın yatay düzlemi ile45o ± 10o’lik bir açıda öne doğru1110 daN ± 20 daN,
(b) Üç noktalı kemerde, kemerin karın bölgesi üzerindeki kısmı üzerine, aracın yatay düzlemi ile 45o ± 10o’lik biraçıda öne doğru 675 daN ± 20 daN vekemerin üst gövdeye denk gelen kısmı üzerine, aracın yatay düzleminde öne doğru 675 daN ± 20 daN,
(c) Tekerlekli sandalye bağlama sistemi üzerine, aracın yatay düzlemi ile 45o ± 10o’lik bir açıda öne doğru 1715 daN ± 20 daN,
(d) Kuvvetler aynı anda uygulanmalıdır.
3.8.1.2.2.2 M3 kategorisi için:
(a) Karın altı kemeri durumunda tekerlekli sandalye kullanıcısı bağlama sistemi üzerine, aracın yatay düzlemi ilen 45o ± 10o’lik bir açıda öne doğru740 daN ± 20 daN,
(b) Üç noktalı kemerde, kemerin karın bölgesi üzerindeki kısmı üzerine, aracın yatay düzlemi ile 45o ± 10o’lik bir açıda öne doğru 450 daN ± 20 daN vekemerin üst gövdeye denk gelen kısmı üzerine, aracın yatay düzleminde öne doğru 450 daN ± 20 daN,
(c) Tekerlekli sandalye bağlama sistemi üzerine, aracın yatay düzlemi ile 45o ± 10o’lik bir açıda öne doğru 1130 daN ±20 daN,
(d) Kuvvetler aynı anda uygulanmalıdır.
3.8.1.2.3 Geriye Doğru;
(a) Tekerlekli sandalye bağlama sistemi üzerine, aracın yatay düzlemi ile 45o ± 10o’lik bir açıda geriye doğru 810 daN ± 20 daN,
3.8.2 Alternatif Tekerlekli Sandalye Bağlama Sistemi;
3.8.2.1 Bir tekerlekli sandalye boşluğuna genel tekerlekli sandalye kullanımlarına uygun bir tekerlekli sandalye bağlama sistemi takılmalı ve buboşluk öne bakan bir tekerlekli sandalye ve tekerlekli sandalye kullanıcısının taşınmasına müsaade etmelidir.
3.8.2.2 Bir tekerlekli sandalye boşluğuna en az iki bağlantı noktasını içeren bir tekerlekli sandalye kullanıcısı bağlama sistemi ve aksamları değişik77/541/AT Yönetmeliğine uygun olan emniyet kemerlerindekine benzerşekilde çalışması için tasarımlanmış ve imal edilmiş bir karın altı kemeritakılmalıdır.
3.8.2.3 Tekerlekli sandalye boşluğuna takılmış herhangi bir bağlama sistemi, acil bir durumda kolayca serbest bırakılabilmelidir.
3.8.2.4 Herhangi bir tekerlekli sandalye bağlama sistemi aşağıdakilerden birini sağlamalıdır:
3.8.2.4.1 Bu Ekin madde 3.8.2.8’de belirtilen dinamik deney şartlarını karşılamalı ve madde 3.8.2.6’daki statik deney şartlarını karşılayacakşekilde araç bağlantılarına emniyetli bir şekilde tutturulmalı veya
3.8.2.4.2 Bağlama sistemi ve bağlantılarının birleşimi bu Ekin madde 3.8.2.8’deki şartları karşılayacak şekilde araç bağlantılarına emniyetlibir şekilde tutturulmalıdır.
3.8.2.5 Herhangi bir tekerlekli sandalye kullanıcısı bağlama sistemi aşağıdakilerden birini sağlamalıdır:
3.8.2.5.1 Bu Ekin madde 3.8.2.9’da belirtilen dinamik deney şartlarını karşılamalı ve bu ekin madde 3.8.2.6’daki statik deney şartlarınıkarşılayacak şekilde araç bağlantılarına emniyetli bir şekilde tutturulmalı veya
3.8.2.5.2 Bu Ekin madde 3.8.2.6.7’de belirtildiği şekilde bağlantı parçalarına bağlandığında, bağlama sistemi ve bağlantılarının birleşimi buekin madde 3.8.2.9’daki şartları karşılayacak şekilde araçbağlantılarına emniyetli bir şekilde tutturulmalıdır.
3.8.2.6 Tekerlekli sandalye bağlama sistemi ve tekerlekli sandalye kullanıcısı bağlama sisteminin her ikisi için aşağıdaki şartlara uygun olarakbağlantı noktaları üzerinde bir statik deney yapılmalıdır:
3.8.2.6.1 Tekerlekli sandalye bağlama sisteminin geometrisini oluşturan bir tertibat vasıtasıyla bu ekin madde 3.8.2.7’de tarif edilen kuvvetleruygulanmalıdır.
3.8.2.6.2 Tekerlekli sandalye kullanıcısı bağlama sisteminin geometrisini oluşturan bir tertibat ve 76/115/ATYönetmeliğinin Ek I’inin madde5.3.4’ünde tarif edilen bir çekme tertibatı vasıtasıyla bu ekin madde 3.8.2.7.3’te tarif edilen kuvvetler uygulanmalı,
3.8.2.6.3 Bu Ekin madde 3.8.2.6.1 ve madde 3.8.2.6.2’deki kuvvetler, öne doğru yatay düzlemin 10o±5o üzerindeki bir açı ile aynı andauygulanmalıdır.
3.8.2.6.4 Bu Ekin madde 3.8.2.6.1 kuvvetler, geriye doğru yatay düzlemin 10o ± 5o üzerindeki bir açı ile uygulanmalıdır.
3.8.2.6.5 Bu kuvvetler,tekerlekli sandalye boşluğunun düşey merkez ekseniboyunca mümkün olduğunca çabuk uygulanmalıdır.
3.8.2.6.6 Bu kuvvet, 0,2 saniyeden az olmayan bir süre muhafaza edilmelidir.
3.8.2.6.7 Bu deney,yapının dayanımına ve rijitliğine muhtemelen katkıda bulunabilecek araçtaki herhangi bir bağlantı parçası ile birlikte araçyapısını temsil eden bir bölüm üzerinde yapılmalıdır.
3.8.2.7 Bu Ekin madde 3.8.2.6’da belirtilen kuvvetler aşağıda açıklanmıştır:
3.8.2.7.1 M2 kategorisi araçlara takılan tekerlekli sandalye bağlama sistemindeki bağlantı parçalarında:
3.8.2.7.1.1 Aracın boylamasına düzleminde öne doğru,tekerlekli sandalye boşluğu tabanından düşey olarak ölçüldüğünde, 200 mm’denaz ile 300 mm’den fazla olmayan bir yükseklikte uygulanan 1110 daN,
3.8.2.7.1.2 Aracın boylamasına düzleminde arkaya doğru, tekerlekli sandalyeboşluğu tabanından düşey olarak ölçüldüğünde,200 mm’den az ile 300 mm’den fazla olmayan bir yükseklikte uygulanan 550 daN.
3.8.2.7.2 M3 kategorisi araçlara takılan tekerlekli sandalye bağlama sistemindeki bağlantı parçalarında:
3.8.2.7.2.1 Aracın boylamasına düzleminde öne doğru,tekerlekli sandalye boşluğu tabanından düşey olarak ölçüldüğünde,200 mm’den az ile 300 mm’den fazla olmayan bir yükseklikte uygulanan 740 daN,
3.8.2.7.2.2 Aracın boylamasına düzleminde arkaya doğru, tekerlekli sandalye boşluğu tabanından düşey olarak ölçüldüğünde,200 mm’den az ile 300 mm’den fazla olmayan bir yükseklikte uygulanan 370 daN.
3.8.2.7.3 Bir tekerlekli sandalye kullanıcısı bağlama sisteminde bağlantı parçalarındaki kuvvetler,76/115/AT Yönetmeliğinin Ek I madde 5.4’ünşartlarına uygun olmalıdır.
3.8.2.8 Bir tekerlekli sandalye bağlama sistemi, aşağıdaki şartlara uygun olarak bir dinamik deneye tâbi tutulmalıdır.
3.8.2.8.1 85 kg kütleli temsilî bir tekerlekli sandalye deney arabası, 48 km/h ile 50 km/h arasındaki bir hızdan durana kadar, aşağıdakiyavaşlama ivme-zaman uygulamasına tâbi tutulmalıdır:
3.8.2.8.1.1 Asgarî 0,015 saniyelik bir toplam süre boyunca öne doğru 20 g’yi aşan,
3.8.2.8.1.2 Asgarî 0,04 saniyelik bir toplam süre boyunca öne doğru 15 g’yi aşan,
3.8.2.8.1.3 0,075 saniyelik bir süreyi aşan,
3.8.2.8.1.4 28 g’yi aşmayan ve 0,08 saniyeden fazla olmayan,
3.8.2.8.1.5 0,12 saniyelik bir süreyi aşmayan .
3.8.2.8.2 85 kg kütleli temsilî bir tekerlekli sandalye deney arabası, 48 km/h ile 50 km/h arasındaki bir hızdan durana kadar, aşağıdakiyavaşlama ivme-zaman uygulamasına tâbi tutulmalıdır:
3.8.2.8.2.1 Asgarî 0,015 saniyelik bir toplam süre boyunca geriye doğru 5 g’yi aşan,
3.8.2.8.2.2 0,02 saniyeyi aşmayan bir süre boyunca geriye doğru 8 g’yi aşmayan,
3.8.2.8.3 Öne ve arkaya doğru aynı bağlamalar kullanılıyorsa veya eş değer deney yapılmışsa, bu Ekin madde 3.8.2.8.2’deki deneyuygulanmamalıdır.
3.8.2.8.4 Yukarıdaki deney için tekerlekli sandalye bağlama sistemi aşağıdakilerden birine tutturulmalıdır:
3.8.2.8.4.1 Bağlama sisteminin tasarlandığı bir araçtaki bağlantıların geometrilerini temsil eden deney tertibatına sabitlenen bağlantılara,
3.8.2.8.4.2 Bu Ekin madde 3.8.2.6.7’de belirtilen bir düzende, bağlama sisteminin tasarlandığı aracın temsilî bir bölümünü oluşturanbağlantılara.
3.8.2.9 Bir tekerlekli sandalye kullanıcısı bağlama sistemi, 77/541/AT Yönetmeliğinin Ek I madde 2.7.8.4’de belirtilen deney şartlarına veya bu Ekin madde 3.8.2.8.1’indeki yavaşlama-zaman uygulamasına eş değer bir deneye uygun olmalıdır. 77/541/AT Yönetmeliğine göre onaylanmış ve işaretlenmiş bir emniyet kemerinin, uygun olduğu kabul edilmelidir.
3.8.2.10 Aşağıdaki şartlar karşılanmadıkça, bu Ekin madde 3.8.2.6, madde 3.8.2.8 veya madde 3.8.2.9’daki bir deney başarısız olarak kabul edilmelidir:
3.8.2.10.1 Deney süresince, sistemin hiçbir parçası başarısız olmamalı veya bağlantılarından veya araçtan ayrılmış olmamalıdır.
3.8.2.10.2 Tekerlekli sandalye ve kullanıcısını serbest bırakan mekanizmalar, deneyin tamamlanmasından sonra serbest bırakabilmelidir.
3.8.2.10.3 Bu Ekin madde 3.8.2.8’deki deneyde, tekerlekli sandalye deney süresince aracın boylamasına düzleminde 200 mm’den fazla hareket etmemelidir.
3.8.2.10.4 Sistemin hiçbir parçası, deneyin tamamlanmasından sonra, keskin kenarlar veya diğer çıkıntılar sebebiyle yaralanmalara sebep olacak ölçüde şekil bozukluğuna uğramış olmamalıdır.
3.8.2.11 Bunların işletme talimatları, bitişiğinde açıkça görülür olmalıdır.
3.8.3 Bu Ekin madde 3.8.1.1’in hükümlerine alternatif olarak tekerlekli sandalye boşluğu, tekerlekli sandalye kullanıcısının, bir desteğe veya sırtlığa doğru bakan sandalyeye bağlanmaksızın seyahat etmesi için aşağıdaki hükümlere uygun olarak tasarımlanmalıdır:
(a) Tekerlekli sandalye boşluğunun boylamasına kenarlarından biri, aracın bir kenarına veya duvarına yaslanmalıdır.
(b) Aracın boylamasına eksenine dik olan bir destek veya sırtlık, tekerlekli sandalye boşluğunun ön ucunda bulunmalıdır.
(c) Tekerlekli sandalyenin devrilmesinden kaçınmak için, destek veya sırtlık, tekerlekli sandalyenin tekerlekleri veya arkası bunlara dayanacak şekilde tasarımlanmalıdır.
(d) Öndeki koltuk sırasının destek veya sırtlığı, her bir tekerlekli sandalye için 250 daN ± 20 daN’luk bir kuvvete dayanabilmelidir. Bu kuvvet, aracın yatay düzleminde önüne doğru, destek veya sırtlığın ortasına gelecek şekilde uygulanmalı ve 1,5 saniyeden az olmayan bir süre sürdürülmelidir.
(e) Bir el tutamağı veya el tutamak rayı, tekerlekli sandalye kullanıcısının kolayca tutabilmesine imkân tanıyacak şekilde, aracın yan kenarına veya duvarına takılmalıdır.
(f) Tekerlekli sandalyenin yana doğru hareketini sınırlamak ve tekerlekli sandalye kullanıcısının kolayca tutabilmesi için tekerlekli sandalyenin karşı tarafına geri çekilebilir el tutamak rayı veya eşdeğer bir tertibat takılmalıdır.
(g) Özel alanın taban yüzeyi kaymaya karşı dayanıklı olmalıdır.
(h) Aşağıdaki metinden oluşan bir işaret, tekerlekli sandalye alanının bitişiğine takılmalıdır:
“ Bu alan, tekerlekli sandalye için ayrılmıştır. Tekerlekli sandalye, geriye bakacak şekilde destek veya sırtlıklara dayanmış ve frenlenmiş olarak yerleştirilmelidir.”
Çeki Demiri Montajı ve Projelendirmesi
Araçlarınıza çeki kancası (çeki demiri) ilavesi yaptırmanız halinde yetkili araç proje mühendisi tarafından projelendirilmesi ve ruhsata işletilmesi gerekmektedir. Firmamız tarafından çeki kancası (çeki demiri) ilavesi araç tadilat projesi yapılmaktadır.
Açık saç kasa,kapalı saç kasa projeleri
Sac kasa kavramı açık kasa kamyonlarda görülen bir olaydır. Kamyonların arkalarında açık kısmı kapatmak ve böylece muhafazası sağlanması amaçlanmaktadır. Bu nedenle tercih edilen sac bölümünün kaliteli olması gerekir. Bu kamyonların arka kısmı tente ile kapatıldığı gibi sacla da kapatılmaktadır. Bu tamamen kişinin tercihine kalmış bir durumdur. Araca uygun gören tadilat karar verildikten ve evrakların hazır olması durumunda yapılmaya başlanır.
Sürücü Kursu Araç Projeleri
Sürücü kurslarında kullanılan araçlar için tadilat projeleri hazırlıyoruz. Yolcu koltuğuna, paralel gaz ve fren pedalı takılacak araçların projeleri, araca uygun şekilde gerçekleştirilir.
Sürücü kurslarında bulunan araçlar normalden değişik tipte araçlardır. Sürücü kursu öğretmeni ve öğrencisi aynı zamanda yan yana eğitim almak amacıyla yola çıkarlar. Sürücü kursuna giden bir kişi araç kullanmayı tam olarak bilmediğinden dolayı yan koltukta oturan öğretmenin de mutlaka fren ve gaz sistemine ihtiyacı vardır.
Sürücü kursu araç proje tadilat fren ve gazın sürücü koltuğunun altındaki gibi diğer yan koltuğa da konulmasıyla oluşmaktadır. Böylelikle hem öğretmenin hem de öğrencinin arabayı sürmeye gereksinim duyduğunda ikisinin de aracı kullanmasını gerektirir.
Yakıt Sistemi Araç Tadilat Projesi (LPG Sökümü-Montajı)
Yakıtı sistemi tadilatları ve araç projeleri aşağıdaki hususlar doğrultusunda yapılmalıdır.
– Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonunun (BM/AEK) 1958 Cenevre Andlaşması çerçevesinde yayımlanan ECE – R 67 Regülasyonu ve ECE R-110 Regülasyonunda belirtilen emniyet ve teknik esaslar dikkate alınarak, araçlarda alternatif yakıt olarak kullanılmak üzere, Likit Petrol Gazı (LPG) ve Sıkıştırılmış Doğal Gaz (CNG) tadilatı yapılabilir.
– Araçlarda kullanılan aksam ve parçalar; yakıt olarak LPG kullanacak araçlarda ECE – R 67 Regülasyonunda, CNG kullanılacak araçlarda ise ECE R-110 Regülasyonunda belirtilen teknik esaslara uygun olmalıdır.
– Firmalar, tadilat işlemlerini yaptıkları işyerleri için, Türk Standartları Enstitüsü’nden (TSE) Hizmet Yeterlilik Belgesi almak zorundadır.
-Firmalar, aksam ve parçaları prototip araç üzerine montajını yaptıktan sonra, Otomotiv Ana Bilim Dalı olan Üniversiteler veya TSE’den “Yakıt Sistemi Uygunluk Raporu” alacaklardır.
– Bakanlık veya Bakanlığın Yetki verdiği kuruluştan Yetki Belgesi almış Makine Mühendislerine çizdirilen tadilata ait projeler Bakanlık veya yetki verdiği kuruluşça onaylanır.
– Tadilat yapılan araçlarda eski, kullanılmış, standart dışı malzemeler kullanılamaz.
– Araçlarda LPG ve CNG dönüşüm işlemleri, projesine uygun ve dönüşümle ilgili eğitim almış uzman kişilerce yapılacaktır.
– Seri tadilat olarak LPG ve CNG dönüşüm montaj işlemlerini yapan firmalar için, madde 4.18.2, madde 4.18.2.1, madde 4.18.2.2, madde 4.18.2.3, madde 4.18.2.4 ve madde4.18.2.5’te belirtilen hususları sağlamak kaydıyla, Bakanlık veya Bakanlığın yetki verdiği kuruluş tarafından AİTM Tip Onay Belgesi verilir.
– Münferit olarak LPG ve CNG dönüşümü yapılan araçlar için, madde 4.18.2, madde 4.18.2.1, madde 4.18.2.2, madde 4.18.2.3, madde 4.18.2.4 ve madde 4.18.2.5’te belirtilen hususları sağlamak kaydıyla, Bakanlık veya Bakanlığın yetki verdiği kuruluş tarafından Münferit Araç Uygunluk Belgesi onaylanır.
– LPG/CNG yakıt sistemi tadilatı yapılan araçların trafiğe tescil edilebilmesi için Makine Mühendisleri Odasından (MMO) veya Otomotiv Ana Bilim Dalı olan üniversitelerden, aracın montajının projesine uygun olarak yapıldığına dair “ Montaj Tespit Raporu” ve “Gaz Sızdırmazlık Raporu” nun alınması gereklidir.
– Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonundan veya Makine Mühendisleri Odasından temin edilen, örneği bu Ekin Şekil -1 ve Şekil -2’sinde gösterilen ve LPG yakıtı kullanan araçlarda üzerinde LPG yazısı, CNG yakıtı kullanan araçlarda ise üzerinde CNG yazısı bulunan yansıtıcılı (reflektif) etiketler, araçların ön ve arka camlarının sağ üst köşelerine yapıştırılacaktır.
– Araçlarda LPG ve CNG dönüşümlerinde araca montajı yapılan yakıt tankının üzerinde, LPG ve CNG dönüşümünü yapan Firmanın adı, adresi ve dönüşüm tarihi, LPG ve CNG tankı imalatçısı firmanın adı, adresi ve imal yılını belirten bir etiket, sökülemeyecek şekilde bulunacaktır.
– Yakıt sistemi tadilatla, LPG ve CNG’ye dönüştürülen araçların trafiğe kayıt ve tescil işlemleri, Karayolları Trafik Kanununun 32 nci Maddesine ve bu Yönetmelik esaslarına göre yapılacaktır.
– Araçlarda yakıt sistemi dönüşümü ile ilgili her türlü teknik ve mali sorumluluk; araç projelerini hazırlayan Makine Mühendislerine, Yakıt Sistemi Uygunluk Raporunu veren Kuruluşa, aksam ve parçaları imal veya ithal eden firmalara, dönüşüm montajı yapan firmalara aittir.
– LPG/CNG yakıt sistemine dönüştürülen araçların periyodik muayenelerinde; TSE, MMO veya Otomotiv Ana Bilim Dalı olan üniversiteler tarafından düzenlenmiş Gaz Sızdırmazlık Raporu aranır. İl merkezi belediye hudutları dışındaki yerlerde araç muayene istasyonları tarafından da Gaz Sızdırmazlık Raporu düzenlenebilir.
– Bakanlıktan veya yetki verdiği Kuruluştan kendi firmaları adına AİTM Tip Onay Belgesi alan firmalar, belgelerini diğer firmaların araç dönüşüm işlemlerinde kullandırdıkları takdirde, bu firmaların belgeleri iptal edilir.
– Araçlarda bulunan LPG ve CNG tankı her 10 yılda bir değiştirilecektir.
– LPG ve CNG yakıtı kullanan araçlar kapalı garajlarda park edilemez.